Torcik śmietanowiec
Składniki
BISZKOPT
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
KREM ŚMIETANKOWY
- 50 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 ml esencji waniliowej
Przygotowanie:
Krok 1
BISZKOPT:
Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę. Następnie wsypujemy po łyżce cukru i ubijamy do rozpuszczenia/utarcia cukru. Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut, do suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, wycinamy kształt prostokątnego torcika nożem o wymiarach 8 cm na 4 cm. Oczywiście możesz wyciąć wielkość jaka ci odpowiada.
Krok 2
KREM ŚMIETANKOWY: Śmietanę ubijamy z cukrem dodając wanilię.
Krok 3
DODATKOWO DO DEKORACJI:
kilka jagód oraz truskawek
1 łyżka startej czekolady
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
cukier puder
Po wykrojeniu prostokątnego torcika dzielimy go na trzy części na jednej kładziemy krem. Następnie biszkopt znów krem i biszkopt. Górną i boczne części biszkoptu dekorujemy resztą śmietany, owocami, startą czekoladą, skórką z cytryny oraz cukrem pudrem.
Czekoladę wysypałam na talerz, po czym delikatnie nożem "popchnęłam" ją w kierunku ciasta i tak powstała piękna dekoracja. Smacznego:)