Kołacz z serem
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 jajko (do posmarowania)
- płatki migdałów
masa
- 150 g twarogu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Krok 1
Masa serowa: twaróg wymieszać z cukrem. Dodać żółtko, śmietanę, mąkę i dobrze połączyć.
Krok 2
Rozczyn na ciasto: drożdże umieścić w misce. Dodać 1 łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie połączyć. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Ciasto: do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, cukier i jajko. Dokładnie wymieszać. Na koniec wlać wystudzone masło i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut (ja pozostawiłem na całą noc). Wyrośnięte ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową i zawinąć jak roladę. Końce ciasta zlepić ze sobą tak aby powstał wieniec. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką gorącej wody. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180ºC przez 20 minut. Następnie temperaturę piekarnika zredukować do 160ºC i piec kolejne 20 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Smacznego! :)