Sernik jogurtowy
Składniki
- 10 kromek chleba Wasa
- 100 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 opakowania naturalnego jogurtu greckiego
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- truskawki
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczywo Wasa kruszymy na \"mąkę\", np. wałkując wałkiem do ciasta. Do powstałej \"mąki\' dodajemy cukier oraz masło i urabiamy do momentu, aż uzyska konsystencję mokrego piasku. Wówczas wylepiamy kruszonką dno tortownicy o średnicy 20 cm i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 3/4 szklanki gorącej wody. Czekamy, aż galaretka wystygnie, lecz nie może stężeć. Ostudzoną galaretkę mikserem mieszamy z jogurtem greckim. Gotową masę wlewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Z truskawek robimy mus za pomocą blendera. Większość truskawek jest słodka sama w sobie i nie wymaga dodatkowej ilości cukru. Gdyby jednak było inaczej lub ktoś lubi bardziej słodkie, można dosłodzić je cukrem pudrem. Sernik podajemy razem z musem truskawkowym.