Płonący tort dyniowy
Składniki
- 2.5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki startej dyni
- 2 szklanki cukru
- 1.25 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno żółtka. Dodawać na przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o dobnych oczkach. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm.
Piec około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
Krok 2
Krem:300g obranej dyni, 500g serka mascarpone, 100g białej czekolady.
Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotowac około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta.
Krok 3
Beza szwajcarska:200g drobnego cukru, 4 białka.
W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie się sztywna. Pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tworząc fantazyjne esy floresy. Calosć podgzrewać palnikiem do creme brulee, aż beza stanie się odrobinę brązowa.