Orzechowy sernik na pierniku
Składniki
PIERNIK:
- 0.75 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 0.5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 1 szt jajka
- 75 g masła
- 0.5 łyżeczki sody
SERNIK:
- 500 g zmielonego twarogu
- 3 szt jajka
- 0.33 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
- 0.25 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki wody
- 25 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Krok 1
Masło rozpuścić razem z miodem i przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawami i połączyć. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Na dnie powinien być papier do pieczenia.
Krok 2
Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać.
Krok 3
Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez 40 min.
Krok 4
Przygotować polewę umieszczając połączony cukier puder, kakao i wodę w garnuszku. Zagotować, dodać masło i czekoladę. Rozpuścić i przestudzić. Polać po wystudzonym seropierniku.