Makowiec
Składniki
Masa makowa
- 250 g maku
- 100 g dżemu śliwkowego
- 1 łyżka fruktozy
- 5 kropli ekstraktu migdałowego
- 2 g agar-agar
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Ciasto
- 110 g zmielonych migdałów
- 70 g fruktozy
- 4 jajka podzielone na białko i żółtko
- 1 całe jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Mak zalewamy sporą ilością wody i zagotowujemy, cały czas mieszając.Nadmiar wody odcedzamy. Dorzucamy dżem, ekstrakt i agar-agar, wszystko lekko blenderujemy i na małym gazie zagotowujemy raz jeszcze.
Krok 2
4 żółtka ubić z fruktozą aż zgęstnieją. Dodać zmielone migdały i całe jajko . Ubić białka i połączyć delikatnie z masą. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie kwadratowa 24x24cm), piec do zezłocenia- jak na zdjęciu (około 15 minut w 180°).
Krok 3
Gorący biszkopt wyjąć z formy na ściereczkę do góry spodem, zdjąć papier, posmarować ciepłą masą makową i zawinąć jak roladę pomagając sobie ściereczką. Odstawić do wystygnięcia, agar-agar zwiąże masę, biszkopt przestygnie i całość stanie się całkiem stabilna. Gotowe!