Orkiszowo-żytnia szarlotka

Dodany przez: edka (więcej moich przepisów)

Orkiszowo-żytnia szarlotka
Orkiszowo-żytnia szarlotka to zdrowsza wersja tradycyjnego jabłecznika. Oddzielamy żółtka od białek. Masło, mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, cukier i aromat mieszamy i krótko zagniatamy, wytworzonego gniota wrzucamy w folii do zamrażarki na 15-30 min, w międzyczasie obieramy jabłka, tarkujemy na jarzynówce (od kiedy mam robot kuchenny – on za mnie to robi), mieszamy z cynamonem i łyżką mąki ziemniaczanej. Wyjęte ciasto dzielimy na 2/3 z którego wyklejamy ręcznie foremkę o wymiarach 25x30cm (to szybszy sposób niż wałkowanie) wyłożoną papierem do pieczenia,  1/3 ciasta wrzucamy z powrotem do zamrażarki. wyklejoną ciastem foremkę wrzucamy do piekarnika nagrzanego 180stopni na 15 min, w międzyczasie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno na podpieczony spód wykładamy jabłka, sztywne białka, a na wierzch ścieramy na tarce 1/3 ciasta z zamrażarki, całość wsadzamy do piekarnika na 30 min w tej samej temp.
Obejrzane: 3444
Porcje: 30
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 4 szt jajka
  • 3 szklanki mąki orkiszowa i/lub żytnia (ogólnie mąka może być dowolna)
  • 200 g masła
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 szt aromat waniliowy
  • 1,5-2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 kg słodkich jabłek (np. cortland)
  • 1-2 łyżek cynamon w proszku (albo i wiecej jak ktoś lubi)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Oddzielamy żółtka od białek.
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, cukier i aromat mieszamy i krótko zagniatamy, wytworzonego gniota wrzucamy w folii do zamrażarki na 15-30 min, w międzyczasie obieramy jabłka, tarkujemy na jarzynówce (od kiedy mam robot kuchenny – on za mnie to robi), mieszamy z cynamonem i łyżką mąki ziemniaczanej.

Krok 2

Wyjęte ciasto dzielimy na 2/3 z którego wyklejamy ręcznie foremkę o wymiarach 25x30cm (to szybszy sposób niż wałkowanie) wyłożoną papierem do pieczenia, 1/3 ciasta wrzucamy z powrotem do zamrażarki.

Krok 3

wyklejoną ciastem foremkę wrzucamy do piekarnika nagrzanego 180stopni na 15 min, w międzyczasie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno

Krok 4

na podpieczony spód wykładamy jabłka, sztywne białka, a na wierzch ścieramy na tarce 1/3 ciasta z zamrażarki, całość wsadzamy do piekarnika na 30 min w tej samej temp.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×