Orkiszowo-żytnia szarlotka
Składniki
- 4 szt jajka
- 3 szklanki mąki orkiszowa i/lub żytnia (ogólnie mąka może być dowolna)
- 200 g masła
- 0.5 szklanki cukru
- 1 szt aromat waniliowy
- 1,5-2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 kg słodkich jabłek (np. cortland)
- 1-2 łyżek cynamon w proszku (albo i wiecej jak ktoś lubi)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Oddzielamy żółtka od białek.
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, cukier i aromat mieszamy i krótko zagniatamy, wytworzonego gniota wrzucamy w folii do zamrażarki na 15-30 min, w międzyczasie obieramy jabłka, tarkujemy na jarzynówce (od kiedy mam robot kuchenny – on za mnie to robi), mieszamy z cynamonem i łyżką mąki ziemniaczanej.
Krok 2
Wyjęte ciasto dzielimy na 2/3 z którego wyklejamy ręcznie foremkę o wymiarach 25x30cm (to szybszy sposób niż wałkowanie) wyłożoną papierem do pieczenia, 1/3 ciasta wrzucamy z powrotem do zamrażarki.
Krok 3
wyklejoną ciastem foremkę wrzucamy do piekarnika nagrzanego 180stopni na 15 min, w międzyczasie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno
Krok 4
na podpieczony spód wykładamy jabłka, sztywne białka, a na wierzch ścieramy na tarce 1/3 ciasta z zamrażarki, całość wsadzamy do piekarnika na 30 min w tej samej temp.