Mini serniczki z owocami lata
Składniki
- Spód
- 120 g ciastek pełnoziarnistych *
- 50 g masła 82%
- Masa serowa
- 600 g twarogu półtłustego
- 120 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Frużelina owocowa
- 250 g owoców lata **
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2½ łyżeczki żelatyny spożywczej
Przygotowanie:
Krok 1
Spód
Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Standardową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając do spodu.
Masa serowa
Twaróg dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masą serową uzupełniamy każdą papilotkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu serniczki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Frużelina owocowa
Owoce przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół minuty i zdejmujemy z palnika.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. Smacznego !!!
* użyłam ciastek degistive
** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jeżyny
Notes
- wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
- masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną