Tort orzechowy w stylu Drip Cake
Składniki
- Biszkopt:
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
- Krem czekoladowo - orzechowy:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 150 g posiekanych orzechów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej
- 5 łyżek cukru pudru
- Nasączenie:
- 200 ml niegazowanej wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki spirytusu *
- Krem waniliowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Polewa drip:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
- Dodatkowo
- czekoladowe słodycze
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem czekoladowo - orzechowy
Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.
Nasączenie
Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
Krem waniliowy
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone.
Przełożenie
Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Polewa drip
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i cały czas podgrzewając mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Nie należy doprowadzić do zagotowania śmietany. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami i kwiatami.
* można pominąć
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-czekoladowo-orzechowy-w-stylu-drip-cake/