Miodownik pełen orzechów
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 130 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 30 dkg orzechów włoskich
- 0.5 szklanki cukru
- 130 g margaryny
- 3 łyżki miodu
Krem
- 0.5 L mleka
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
- 200 g margaryny
- żółtko
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem. Dodać posiekaną margarynę (schłodzoną prosto z lodówki). Wbić jajka i dodać śmietanę (najlepiej 18 %) oraz miód. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym. Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec 15 minut.
Krok 2
Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić -tłuczkiem do mięsa,-nie na miazgę! W rondelku roztopić margarynę z cukrem. Wsypać orzechy. Dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut, tak jak ciasto pierwsze. Przygotowane placki wystudzić.
Krok 3
Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu a pod koniec miksowania dodać żółtko. Przygotować krem.
Krok 4
Przełożyć miodownik i schłodzić. Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień.