Sernik z rabarbarem
Składniki
- 125 g mąki + 1 łyzka
- 125 g masła
- łyżek cukier
- garść orzechów laskowych
- 300 g rabarbaru
- 500 g serka homogenizowanego
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 15%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Orzechy drobno posiekać. Mąkę przesiać do miski, dodać 4 łyżki cukru i masło. Zagnieść na ciasto, dodać orzechy oraz ponownie zagnieść na jednolitą masę. Okrągłą foremkę z obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć ciasto.
Krok 2
Rabarbar umyć, odkroić końcówki oraz drobno pokroić. Wymieszać z 5 łyżkami cukru i mąką oraz przełożyć na ciasto. Wsunąć do piekarnika na 15 minut.
Krok 3
W między czasie wymieszać serek z 4 łyżkami cukru, następnie wmieszać jajka, jedno po drugim. Przelać na gorący rabarbar oraz ponownie włożyć do piekarnika na 35 minut.
Krok 4
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wymieszać śmietanę z 2 łyżkami cukru i ekstraktem oraz od razu przelać na jeszcze gorący sernik. Odstawić do schłodzenia. Przechowywać w lodówce.