Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
- 1 kg sera mielonego w wiaderku
- 250 g serka mascarpone
- 400 g truskawek
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i nasiona wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sernik-na-zimno-z-truskawkami/