Piernik z dżemem
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 6 jajek
- powidła
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 cukry wanilinowe
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 100 g skórki pomarańczowej
- czekoladowa polewa
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mleko i olej. Po chwili dodajemy słoik dżemu z czarnej porzeczki lub słoik powideł. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Cały czas miksując - dodajemy suche składniki do mokrych. Po całkowitym połączeniu się wszystkich składników dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy ręcznie. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Piernik pieczemy około 1 godziny (blacha 39×23 cm) lub około 1,5 godziny (blacha 24×28 cm). Podczas pieczenia sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, to piernik jest gotowy. Po lekkim przestygnięciu polewamy ciasto polewą czekoladową. Smacznego!
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam !