Paris brest

Dodany przez: Ilona11 (więcej moich przepisów)

Paris brest to obłędny i zachwycający francuski deser. Sekretem jest ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi cudownym pralinowym kremem. Absolutna rozkosz dla podniebienia!Paris brest urzeka wspaniałym smakiem.  
Obejrzane: 1073
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

CIASTO PARZONE

  • 130 ml wody
  • 40 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Crème pâtissière i KREM PRALINOWO-MAŚLANY

  • 75 g cukru
  • 3 żółtka
  • 370 ml mleka
  • 200 g masła
  • 220 g Nutelli
  • 4 łyżki płatków migdałowych
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

CIASTO PARZONE:
W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło. Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną. Cały czas energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło. Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia. Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami-kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Następnie ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą, grubą końcówką lub po prostu do woreczka z odciętym kawałkiem rogu i na blachę wysmarowaną lekko masłem wyciśnij 3 okręgi:
- jeden o średnicy 22-23 cm, najlepiej po obrzeżach spodu od torownicy o średnicy 21 cm - na zewnątrz spodu;
- teraz zabierz spód od tortownicy i wewnątrz pierwszego okręgu wyciśnij \"przytulony\" do niego kolejny, mniejszy okręg;
- następnie u góry na styku obu okręgów wyciśnij po środku trzeci, ostatni okręg.

Ciasto posyp świeżymi płatkami migdałowymi. Piecz ciasto około 25 -30 minut, aż będzie dobrze wypieczone i twarde z wierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu). Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Crème pâtissière i KREM PRALINOWO-MAŚLANY :
W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem. Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku. Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty budyń. Garnuszek zdejmij z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie kożuch. Odstaw do wystudzenia. W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę. Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając. Teraz dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu, czyli Crème pâtissière i zmiksuj na gładki krem. Możesz krem ponownie schłodzić przez 2-3 h lub nadziać nim ciasto od razu (ja tak zrobiłam).

SKŁADANIE:
Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż na pół, najlepiej nożem z piłką. Krem pralinowy wyciśnij ozdobnie na spód ciasta za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M). Posyp krem uprażonymi na patelni i ostudzonymi migdałami. Przykryj drugą częścią ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin (3-4 h). Warto schłodzić porządnie gotowy deser, gdyż nabiera on wtedy właściwego, cudownego smaku. Gotowe! Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×