Piernik staropolski z bakaliami
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka miodu
- 0.75 margaryny
- 1.5 łyżeczki sody
- 3 szklanki mąki
- 1 przyprawa do pierników
- 1 paczka goździków mielonych
- bakalie
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od zrobienia karmelu.
Krok 2
Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić.
Krok 3
Potem wbijać całe jajka, dodać mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać.
Krok 4
Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach.
Krok 5
Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO!!!