Sernik creme brulee

Dodany przez: cookandlook (więcej moich przepisów)

Sernik creme brulee
Sernik creme brulee to delikatne ciasto z chrupiąca skorupą na wierzchu. Same pyszności nie tylko na świąteczny czas. Tradycyjny deser w nowoczesnej odłonie, pokochasz do niego wracać. W misce umieszczamy ser oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy budyń, rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masa sernikowa będzie bardzo rzadka, taka właśnie ma być. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową i pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni 15 minut. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 130 stopni i pieczemy kolejne 55-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy creme brulee. Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą trzepaczki. Nie nalezy używać miksera, ponieważ masa za bardzo się napowietrzy. Do utartych żółtek dolewamy stopniowo ciepłą śmietankę, cały czas mieszamy. Należy robić to stopniowo, aby masa nam się nie zważyła. Sernik wyjmujemy z piekarnika i powoli wlewamy na niego masę creme brulee. Sernik umieszczamy ponownie w piekarniku. Pozbywamy się formy z wodą i pieczemy tradycyjnie w temp. 120 stopni ok. 45-50 minut, aż masa się zetnie. Gotowy sernik odstawiamy do ostygnięcia. Następnie umieszczamy go w lodówce, najlepiej na całą noc.
Obejrzane: 4514
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Sernik

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 0.75 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy
  • 5 jajek
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju

Creme brulee

  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • 400 ml kremówki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W misce umieszczamy ser oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy budyń, rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masa sernikowa będzie bardzo rzadka, taka właśnie ma być. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową i pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni 15 minut. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 130 stopni i pieczemy kolejne 55-60 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy creme brulee. Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą trzepaczki. Nie nalezy używać miksera, ponieważ masa za bardzo się napowietrzy. Do utartych żółtek dolewamy stopniowo ciepłą śmietankę, cały czas mieszamy. Należy robić to stopniowo, aby masa nam się nie zważyła. Sernik wyjmujemy z piekarnika i powoli wlewamy na niego masę creme brulee. Sernik umieszczamy ponownie w piekarniku. Pozbywamy się formy z wodą i pieczemy tradycyjnie w temp. 120 stopni ok. 45-50 minut, aż masa się zetnie. Gotowy sernik odstawiamy do ostygnięcia. Następnie umieszczamy go w lodówce, najlepiej na całą noc.

Krok 3

Przed podaniem sernik posypujemy cukrem trzcinowym (4 płaskie łyżki) i opalamy palnikiem do creme brulee, aż cukier się skarmelizuję i powstanie chrupiąca skorupka.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×