Sernik creme brulee
Składniki
Sernik
- 1 kg sera z wiaderka
- 0.75 szklanki cukru
- budyń śmietankowy
- 5 jajek
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
Creme brulee
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 400 ml kremówki
Przygotowanie:
Krok 1
W misce umieszczamy ser oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy budyń, rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masa sernikowa będzie bardzo rzadka, taka właśnie ma być. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową i pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni 15 minut. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 130 stopni i pieczemy kolejne 55-60 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy creme brulee. Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą trzepaczki. Nie nalezy używać miksera, ponieważ masa za bardzo się napowietrzy. Do utartych żółtek dolewamy stopniowo ciepłą śmietankę, cały czas mieszamy. Należy robić to stopniowo, aby masa nam się nie zważyła. Sernik wyjmujemy z piekarnika i powoli wlewamy na niego masę creme brulee. Sernik umieszczamy ponownie w piekarniku. Pozbywamy się formy z wodą i pieczemy tradycyjnie w temp. 120 stopni ok. 45-50 minut, aż masa się zetnie. Gotowy sernik odstawiamy do ostygnięcia. Następnie umieszczamy go w lodówce, najlepiej na całą noc.
Krok 3
Przed podaniem sernik posypujemy cukrem trzcinowym (4 płaskie łyżki) i opalamy palnikiem do creme brulee, aż cukier się skarmelizuję i powstanie chrupiąca skorupka.