Tort piernikowo-pomarańczowy

Dodany przez: Ilona11 (więcej moich przepisów)

Tort piernikowo-pomarańczowy  to świąteczne ciasto na piernikowym spodzie brownie z trzema rozpływającymi się w ustach musami: aksamitnym czekoladowym, aromatycznym pomarańczowym i delikatnym waniliowym. Pięknie prezentuje się na stole. Tort piernikowo-pomarańczowy jest przepyszny!
Obejrzane: 2519
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE

  • 0.75 szklanki mąki pszennej
  • 0.75 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 200 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka

TRZY MUSY I CZEKOLADOWE GANACHE

  • 650 ml śmietany kremówki
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 g białej czekolady
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g mascarpone
  • laska wanilii
  • 6.5 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżeczek wody
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

WYKONANIE:

Przygotowanie tortu najlepiej zacznij od Musu Pomarańczowego.

PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, tj. mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sól i cukier. W garnuszku na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj do niego cukier, dobrze zamieszaj. Następnie wbij do niego po jednym jajku, mieszając rózgą kuchenną dokładnie po każdym dodaniu jajka. Do suchych składników wlej masę maślano-jajeczną i porządnie wszystko wymieszaj. Ciasto piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 2

MUS CZEKOLADOWY:
200 g mlecznej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. 300 ml śmietany kremówki ubij na sztywno.
Ostudzoną czekoladę wlej cienką strużką do ubitej śmietany, dosyp 2 łyżeczki kakao i zmiksuj dokładnie na niższych obrotach miksera. 2 łyżeczki żelatynę rozpuść w 2 łyżeczkach gorącej wodzy i lekko ostudź, a następnie dodaj ją również cienką strużką do masy czekoladowej, dokładnie miksując. Tężejący mus wyłóż na spód piernikowy, którego nie wyjmuj z tortownicy (możesz ewentualnie wyjąć spod upieczonego spodu papier do pieczenia, znów wsadzić spód na dno tortownicy i zamknąć jej obręcz).

MUS POMARAŃCZOWY:
200 ml śmietany kremówki i 100 g połamanej białej czekolady podgrzej w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź i schowaj do lodówki, aby była bardzo zimna (najlepiej zostawić ją na kilka godzin). Porządnie schłodzoną kremówkę z czekoladą ubij na sztywno, dodaj do niej 2,5 posiekanych w drobną kostkę (i obranych ze skórki) pomarańczy. Z pozostałej połówki pomarańczy wyciśnij sok, odmierz 3 łyżeczki i podgrzej go w garnuszku razem z 2 łyżeczkami gorącej wody po czym rozpuść w nim żelatynę . Następnie dodaj ją do posiekanych pomarańczy. Do ubitej kremówki dołóż posiekane pomarańcze i dosyp 2 łyżki cukru pudru. Wymieszaj całość delikatnie łyżką. Tężejący mus pomarańczowy wyłóż na zastygnięty mus czekoladowy.

MUS WANILIOWY:
100 ml śmietany kremówki ubij na sztywno, dodaj do niej 150 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru oraz ziarenka z wanilii. Zmiksuj krótko całość i przełóż mus na zastygły mus pomarańczowy, wyrównując dokładnie jego wierzch. Tort będzie sięgał dokładnie do samego rantu tortownicy.

CZEKOLADOWE GANACHE:
W garnuszku podgrzej 50 ml śmietany kremówki z 50 g połamanej czekolady, dobrze wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Ostudź.

Tort wyjmij z tortownicy (obkrój dokładnie ostrym nożem boki) i polej ganache. Udekoruj plasterkami pomarańczy lub innymi ozdobami według uznania. Do czasu podania tort przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×