Sernik kajmakowy z jabłkami
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa z jabłkami
- 30 g masła
- 165 g cukru
- 1 puszka masy kajmakowej, najlepiej domowej
- 1 kg sera w wiaderku
- 4 szt jaj
- 1 łyżka mąki
- 1 kg szarej renety (papierówek lub antonówek)
- 2 garście migdałów
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem.
Krok 2
Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Krok 3
Ciasteczka pokruszyć w blenderze i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy.
Podpiec 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 170 st.
Krok 4
Masło utrzeć z cukrem. Dodać 2 czubate łyżki kajmaku i dobrze zmiksować. Dodać ser. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać mąkę.
Krok 5
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć trochę z soku. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Masę serową wylać na jabłka.
Krok 6
Piec przez 50 min. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).
Krok 7
Gdy sernik ostygnie, resztę kajmaku umieścić w garnuszku i pogrzać, aby zrobił się bardziej płynny. Wylać na wierzch ciasta. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i ozdobić nimi sernik.
Krok 8
Całkowicie ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał.