Sernik z brzoskwiniami
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 250 g margaryny
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 6 jajek
- 1.5 kg sera 3 krotnie mielonego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru kryształ
- 1 sok z cytryny
- 15 dkg margaryny
- 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , zrobić dołek, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i kakao, zagnieść ciasto
Krok 2
Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do zamrażalnika na 1 godz.
Krok 3
MASA SEROWA
Margarynę rozpuścić w rondelku.
Krok 4
Całe jajka utrzeć z cukrami do białości, następnie powoli wlewać do jajek ciepłą margarynę, cały czas ucierając.
Krok 5
Ser włożyć do miski, dodać masę jajeczną, sok z cytryny i budyń, ostrożnie wymieszać.
Krok 6
Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć.
Krok 7
Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach ( 40x25), wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę masy serowej i ułożyć na niej połówki brzoskwiń, i wyłożyć resztę masy serowej.
Krok 8
Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta ciemnego na tarce o dużych otworach. Sernik piec 55 minut w 175 stop