Sernik marchewkowy z orzechami włoskimi
Składniki
- 200 g twarożku trzykrotnie mielonego
- 1 jajko
- 1 średnia marchewka (100g)
- 1 czubata łyżek budyniu waniliowego
- 1 łyżka miodu
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 25 g orzechów włoskich
- 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Krok 1
Marchew obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy lub miażdżymy widelcem na papkę. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Ser miksujemy z jajkiem i miodem, a następnie dodajemy marchew, budyń, cynamon, ekstrakt z wanilii, gałkę muszkatołową i powtarzamy czynność.
Krok 3
Orzechy włoskie dzielimy na cząstki i wraz z rodzynkami łączymy z masą łyżką.
Krok 4
Serniczek wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy około 30 minut.