Wielkanocny zajączek jogurtowy
Składniki
- 2 jajka
- 0.5 szklanki cukru
- 0.33 szklanki mąki
- 2 budynie waniliowe
- 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0.33 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie dodać sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę, w między czasie dolewając jogurt. Wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać.
Krok 2
Foremkę w kształcie zająca natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. piec ok. 45min w temp. 170-175st. Ostudzić, wyjąć z formy i dowolnie udekorować. Ja polukrowałam zająca, dół posmarowałam stopioną czekoladą i obsypałam zielonymi wiórkami.