Sernik na zimno Pianka
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 4 galaretki: cytrynowa, pomarańczowa, truskawkowa i agrestowa
- 1 opakowanie ciastek typu petit buerre
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Rano:
ugotuj wodę wrzącą i wg przepisu na opakowaniu przygotuj 3 galaretki (cytrynową odkładam na później). Uwaga! dodaj ok 0,5 szklanki wody mniej!
Rozpuszczoną galaretkę wylej na duże obiadowe talerze i odstaw do stężenia.
Krok 2
Po południu: w połowie porcji wody rozpuszczam cytrynową galaretkę. Czekam aż wystygnie i zacznie tężeć.
Wlewam ścinającą się galaretkę do miski, dodaję mleko skondensowane i miksuję mikserem przez chwilę, aż spieni się trochę od napowietrzenia przy ubijaniu masa.
W tortownicę nie większej niż 22 cm wykładam papierem do pieczenia; na patelni lub w malutkim garnuszku rozpuszczam masło, dodaję pokruszone herbatniki i przekładam na spód tortownicy, wyrównując go.
Krok 3
Galaretki kroję w kostkę na talerzach, układam na spodzie i łyżką zalewam pierwszą warstwę spodu i pociętych, kolorowych galaretek. Odkładam do lodówki na kilka minut. Znów: przekładam kwadraciki galaretek, zalewam je masą mleczną i odkładam do lodówki. Czynność powtarzam ile mi starczy galaretek i masy.
Schładzam. Po wyjęciu kroję jak tort.
Można ten sernik ozdobić ubitą śmietaną, ale sam jest lekkim deserem - więc po co :-)