Szarlotka z recycling’u ( z czerstwego chleba )
Składniki
- 300 g chleba ( użyłam razowego ze słonecznikiem)
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią (można użyć samej wanilii)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duże jabłko
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka masła
- 9 szt herbatników (na dno formy 20x20 cm)
- kruszonka miałam zamrożoną
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg).
Z chleba odkrawamy twardą skórkę z góry, resztę kruszymy na drobne kawałeczki.
W misce rozkłócamy jajko z mlekiem i dosładzamy cukrem i cukrem z wanilią.
Wkładamy do tego pokruszony chleb i namaczamy ok. 10 minut.
Powinna powstać płynna luźna papka ( pomagamy sobie widelcem aby do końca rozkruszyć namoczony chleb), jeśli mleka jest za mało, dodajemy jeszcze trochę.
Dodajemy rodzynki, połowę cynamonu, mieszamy i odstawiamy.
Foremkę smarujemy masłem, wykładamy papierem.
Jabłko obieramy, kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w roztopionym maśle i pozostałym cynamonie.
Na dnie formy układamy herbatniki, nakładamy na nie papkę chlebową tak by lekko je pokryła. Na to układamy kawałki jabłka. Przykrywamy je warstwą chlebową, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 30-35 minut.