Babeczki czekoladowo marcepanowe ze śliwkami
Składniki
- 22 szt śliwek węgierek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżka likieru czekoladowego
- 150 g marcepanu
- 100 g czekolady gorzkiej
- 65 g masła
- 75 ml mleka
- 85 g mąki
- 80 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- duża szczypta proszku do pieczenia
- duża szczypta sody
- duża szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Krok 1
Śliwki wypestkować. Na patelnię wsypać cukier i dodać miód. Gdy powstanie karmel dodać masło, potem śliwki rozcięciem w dół. Poddusić 3-4 na małym ogniu aż odrobinę zmiękną. Ostudzić w karmelu.
Krok 2
Dwie foremki na muffinki wyłożyć papilotkami. Masło roztopić w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem - łatwo przypalić, dlatego cały czas należy mieszać. Do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać na gładką masę, ostudzić.
Krok 3
Do miski przesiać mąkę, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Krok 4
Jajka, żółtka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych jajek wlewać masę marcepanowo-czekoladową, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt.
Krok 5
Na dno papilotek nałożyć po dwie połówki śliwki, łyżeczkę karmelowego soku z duszenia śliwek, a potem dopełnić ciastem, można posypać płatkami migdałowymi. Piec 12-15 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.