Tarta z budyniem i jabłkami w słonym karmelu
Składniki
ciasto
- 200 g mąki
- 130 g masła
- 66 g cukru pudru
- 1-2 szt żółtka
budyń
- 10 g cukru
- 150 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 35 g masła
- 2 szt duże jabłka
- 50 g cukru
- 50 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 cynamonu
- 2 soli, duże
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
Krok 2
75 ml mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka w rondlu. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód.
Krok 3
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Na patelni umieścić cukier, masło, wodę, sól i cynamon. Całość podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia. Następnie na syropie ułożyć plasterki jabłek i smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony. Owoce zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Wystudzonymi kawałkami jabłek dekorować tartę.