Tarta z budyniem i jabłkami w słonym karmelu

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 418
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 200 g mąki
  • 130 g masła
  • 66 g cukru pudru
  • 1-2 szt żółtka

budyń

  • 10 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 35 g masła
  • 2 szt duże jabłka
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 cynamonu
  • 2 soli, duże
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić

Krok 2

75 ml mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka w rondlu. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód.

Krok 3

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Na patelni umieścić cukier, masło, wodę, sól i cynamon. Całość podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia. Następnie na syropie ułożyć plasterki jabłek i smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony. Owoce zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Wystudzonymi kawałkami jabłek dekorować tartę.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×