tarta z masłem orzechowym
Składniki
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 65 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
nadzienie
- 300 g masła orzechowego
- 200 g mascarpone
- kilka łyżek cukru pudru do smaku
- ORZESZKI W CUKRZE
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g cukru
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę i cukier puder przesiać do misy robota. Dodać zimne masło i wyrabiać hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i mieszać do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Następnie rozwałkować na równy placek i wyłożyć nim blaszkę o średnicy ok. 24 cm i nakłuć widelcem. Ciasto w foremce przykryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 15 minut w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Nadzienie: mascarpone umieścić w misie robota i ucierać z cukrem pudrem. W trakcie mieszania dodawać masło orzechowe. Wymieszać do połączenia składników. Otrzymaną masę przełożyć na wystudzony spód ciasta. Całość ozdobić orzeszkami w cukrze.
Krok 3
Orzeszki w cukrze: w rondlu umieścić cukier i wodę. Wody nalać tyle, aby przykryła cukier. Orzeszki umieścić na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do pieca nagrzanego do 200ºC na ok. 10-15 minut (pilnować by nie spalić). Pod koniec prażenia mieszankę cukru i wody doprowadzić do wrzenia. Uprażone orzeszki wyjąć z pieca i gorące wrzucić do gotującego się syropu. Całość mieszać energicznie łyżką do momentu aż woda odparuje, a orzechy pokryją się cukrem. Pozostawić do wystudzenia.