Tarta czekoladowa z malinami
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukier puder
- 100 g masła
Nadzienie
- 200 g czekolady mlecznej
- 250 ml śmietanki 30 %
- 20 g masła
- 250 g malin
Przygotowanie:
Krok 1
Usyp na stolnicy górkę z mąki i zrób w niej wgłębienie. Wrzuć do niego masło, wsyp sukier puder i masło. Delikatnie wymieszaj te składniki czubkami palców. Stopniowo zagarniaj mąkę do środka i wymieszaj palcami aż ciasto utworzy grudki. Gdy składniki się połączą zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm
Krok 2
Nagrzej piekarnik do temp 190 st, nakłuj ciasto widelcem. Piecz bez nadzienia przez 20 min. Usuń folię i obniż temp do 180 st i wstaw ciasto na kolejne 10 min.
Krok 3
W rondlu o grubym dnie zagotuj smietane na średnim ogniu, zdejmij do ostygnięcia, dodaj czekoladę oraz masło. Zalej maliny polewą po brzeg ciasta. Odstaw do stygnięcia do lodówki na co najmniej 2 g przed podaniem.