babeczki jogurtowe z kremem cynamonowym
Składniki
ciasto
- 85 g jogurtu naturalnego
- 50 g roztopionego masła
- 180 g mąki pszennej
- 85 g cukru
- 2 szt jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 200 g śmietany 36%
- 150 g mascarpone
- 60 g cukru pudru
- cynamon
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować dwie miski. W jednej umieścić jogurt naturalny, roztopione masło, jajka oraz esencję waniliową. Połączyć rózgą. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i napełniać do 3/4 wysokości. Piec w 180°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Przygotować krem.
Krok 2
Śmietanę ubić z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówka i oszprycować wystudzone babecz