Tartaletki z mirabelkami
Składniki
ciasto
- 260 g mąki
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
owoce
- 500 g wydrylowanych mirabelek
- 80 g cukru
- brązowy cukier do posypania
- 1 białko do posmarowania
Przygotowanie:
Krok 1
wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie lub na stolnicy i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Jedną kulkę ciasta wyjąć i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać okręgi i wykładać nimi foremki do tartaletek (uprzednio posmarowane masłem). Widelcem nakłuć ciasto. Wydrylowane owoce wymierzać z cukrem i włożyć do foremek. Drugą część ciasta rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia i wycinać wąskie paski. Z pasków ułożyć na owocach tak aby tworzyły kratkę. Całość posmarować białkiem i posypać cukrem. Ciastka piec w 200ºC przez 15 minut na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia, wyjąć z foremek i podawać.