Brownie cookies
Składniki
- 200 g czekolady (ja użyłam 100g gorzkiej i 100g mlecznej)
- 2 średnie jajka
- 170 g cukru
- 35 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Na garnku z niewielką ilością gotującej się wody położyć miskę. Do miski włożyć masło i połamaną czekoladę. Rozpuścić czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej co jakiś czas mieszając. Kiedy wszystko rozpuści się, a składniki dobrze się połączą zdjąć miskę z garnka i odłożyć by masa przestygła.
Krok 2
Do miski wbić jajka, dodać cukier i ucierać ręcznym mikserem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Powinno to zająć około 2-4 minut.
Do masy z cukru i jajek dodać czekoladę z masłem i starannie wymieszać, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 3
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Krok 4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier nakładać po jednej dużej łyżce ciasta na jedno ciastko, zachowując dość duże odstępy, bowiem kuleczki ciasta w trakcie pieczenia rozpłyną się przybierając kształt sporego koła każda. Na jedną partię przypada sześć ciastek. Blaszkę z przygotowanymi do wypieku ciastkami wstawić do pieca i piec ok.10 minut. Gdy ciastka się pieką przygotować kolejny kawałek papieru do pieczenia i nałożyć na niego porcje ciasta jak za pierwszym razem. Po wyciągnięciu blachy z piekarnika zdjąć z niej papier z gorącymi ciasteczkami wprost na kuchenny blat i zostawić je do wystudzenia przez około 10-15 minut. Na blachę naciągnąć przygotowany papier z porcjami ciasta i wstawić do pieca. Drugą partię piec i studzić tak jak pierwszą.