Churros z cukrem i cynamonem
Składniki
- 240 ml wody
- 25 g cukru
- 0.25 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego
- 130 g mąki pszennej
- olej do smażenia
- 80 g cukru + 1 łyżeczka cynamonu (do obtoczenia)
Przygotowanie:
Krok 1
W średniej wielkości garnku zagotować wodę, olej, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przełożyć do niego ciasto.
Olej rozgrzać do temperatury 190ºC. Na olej wyciskać churros długości około 12 cm i odcinać nożyczkami. Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Osuszyć na ręczniku papierowym i obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Podawać z sosem czekoladowym lub gorącą masą kajmakową. Smacznego!