Piernikowe biscotti z syropem
Składniki
ciastka
- 400 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka rumu
- 3 jajka
syrop
- 500 ml wody
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 10 goździków
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć z dwoma rodzajami cukru, następnie dodać jajka i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę korzenną, rum i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować dość szeroki bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić na 10 minut do wystudzenia. Pokroić w plastry o szerokości ok. 1,5 cm ułożyć na blasze i ponownie piec w 180°C przez 5-10 minut w zależności jak bardzo suche ciastka chce się otrzymać. Biscotti wystudzić.
Krok 2
W tym czasie przygotować syrop. W rondelku umieścić wodę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Następnie dodać cukier i nadal gotować do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Całość przecedzić przez sitko, wystudzić i przelać do naczynia. W syropie zanurzać ciasteczka.
Smacznego! :)