Ciasteczka na halloween
Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
lukier królewski
- 1 białko
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek o pieczenia przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i przy użyciu widelca rozetrzeć aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wykrawać foremkami. Całość przenieść na blachę. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Krok 2
W tym czasie przygotować lukier. Białko oddzielić od żółtka i umieścić w misce. Dodać sok z cytryny i zacząć ubijać na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Gotowy lukier przełożyć do miseczek do każdej dodać odrobinę barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać. Lukrem dekorować wystudzone kruche ciasteczka. Z groszków czekoladowych wykonać oczy duszków. Odstawić do zastygnięcia lukru. Podawać :)
Smacznego! :)