Serniczki żurawinowe
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.33 szklanki cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 0.33 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- orzechy włoskie
- 0.33 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- sól
- 1 szklanka żurawiny
- 250 g twarogu
- 100 g maku
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło wsypać do miski. Wymieszać, dodać mak i wyrobić gładkie ciasto. Przygotować formę na muffiny. Wysmarować środek masłem i na dno wyłożyć trochę ciasta. Wyrównać i zrobić tak z każdym miejscem w formie. Dodać szczyptę posiekanych orzechów na każdy spód. Przekuć w kilku miejscach widelcem - tak żeby powietrze dostało się na same dno. W ten sposób przygotowane spody włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 13 minut.
Krok 2
W czasie pieczenia spodów przygotować masę serowo -żurawinową. Przygotować dwie miski. Do jednej wbić białka, a do drugiej wlać żółtka. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do żółtek natomiast dodać twaróg klinek półtłusty, 1/3 szklanki cukru,pół szklanki posiekanej żurawiny, kropelkę aromatu i ubite białka. Wszystko razem zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Krok 3
Makowe spody wyjąć z piekarnika. Na każdy spód wlać masę serową i włożyć do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie zostawić serniczki na około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pozostałą żurawinę wsypać do garnuszka i zalać wodą i wsypać 3 łyżki cukru. Gotować przez 8-10 minut na małym ogniu. Mini serniczki wyjąć z formy. Na wierzch ułożyć gorącą żurawinę i ozdobić według własnego upodobania.