Ciasteczka owsiane z kolorowymi cukierkami czekoladowymi
Składniki
- 1.25 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mąki owsianej - lub zmiksowanych na drobno płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody
- 225 g masła
- 0.5 szklanki cukru
- 1 szklanka brązowego cukru (może być niepełna)
- 2 jajka + jedno białko
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Dopilnuj, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
W sporej misce wymieszaj mąkę, rozdrobnione płatki owsiane, sodę, sól.
Krok 2
Masło miksuj przez kilka minut, dodaj biały cukier, a jak masa zacznie robić się biała - dodaj powoli brązowy cukier. Kiedy połączą się (trwa to kilka minut) dodawaj po kolei jajka i białko.
Zwolnij obroty miksera i dodawaj po jednej łyżce sypkie składniki czekając, aż przemiesza się ciasto, a składniki się połączą.
Krok 3
Masa jest klejąca i gęsta. Ewentualnie można dodać do niej pokruszoną czekoladę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni grzałka góra-dół; albo 150 stopni termoobieg.
Rozkładaj na półce wyłożonej papierem do pieczenia niewielkie kopki wielkości zawartości łyżeczki w sporych odstępach jedna od drugiej. Na wierzch przyklej czekoladowe cukiereczki.
Piecz na środkowym poziomie - 15-18 minut, aż lekko zbrązowieją. Studź je na kratce. Ciasteczka kiedy są gorące to są delikatne i bardzo kruche, więc zdejmuj je łopatką (lub jak ja nożykiem do sera) i odkładaj do ostygnięcia.