Owsiane ciasteczka dyniowo-gruszkowe

Dodany przez: Aktywne Żywienie (więcej moich przepisów)

PIĄTEK, 30 PAŹDZIERNIKA 2015 Placuszki jaglano-gryczne na kefirze Dzień zaczynam pysznym śniadaniem na słodko- inaczej nie wyobrażam sobie poranku. Dzisiaj przygotowałam dla siebie i dla swoich bliskich jaglano-gryczane placuszki. Są smaczne i pożywne. Idealnie komponują się z owocami, jogurtem bądź domowym dżemem czy konfiturą. Składniki: -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej -4 płaskie łyzki mąki gryczanej -pół szklanki kefiru -4 łyżki wody -płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej -4 łyżki ksylitolu -1 duże jajo od szczęśliwej kurki Sposób przygotowania: -kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy kefir, jajo wodę i blendujemy na gęsty krem -dodajemy reśztę składników i dokładnie mieszamy -rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu (polecam olej, kokosowy, masło klarowane bądź smalec- wysoka tempteratura dymienia) -łyżką nakładamy masę i smażymy na małym ogniu Smacznego i na zdrowie! Autor: Aktywne Zywienie o 09:54 3 komentarze: Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook Udostępnij w serwisie Pinterest Etykiety: Bezglutenowe, Słodkości CZWARTEK, 29 PAŹDZIERNIKA 2015 Upiorna dynia faszerowana kaszą i mięsem Dynia faszerowana kaszą, mięsem i suszonymi pomidorami z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Idealna propozycja na imprezę halloweenową :) Składniki: -1 mała dynia hokkaido -40g kaszy gryczanej niepalonej (u mnie od AGNEX) -1 łyżka suszonych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim (u mnie od AGNEX) -70g zmielonej piersi z indyka Sposób przygotowania: -kaszę gotujemy al dente (krócej niż podają na opakowaniu)- musi być lekko twarda. Następnie studzimy -do kaszy dodajemy przyprawy, mięso i wszystko dokładnie mieszamy -czubek dyni odkrajamy i wydrążamy środek oraz oczy i buzię dyni -dynie nadziewamy farszem -wkładamy do nagrzanego piekarnika (200C) i pieczemy około 40minut do miękkości Smacznego i strasznego halloween! Autor: Aktywne Zywienie o 15:01 2 komentarze: Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook Udostępnij w serwisie Pinterest Etykiety: Mięsne Batony sezamowe ala sezamki Propozycja wstawienia na bloga przepisu na domowe sezamki wzbudziła bardzo duże zainteresowanie. Dlatego nie mogę zrobić nic innego, jak napisać dla was recepturę na sezamkową słodkość, Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, czasu a nawet pieczenia. Batony są lekko ciągnące- bardzo przypominają sezamki aczkolwiek nie są chrupiące. Składniki: -300g sezamu (u mnie od AGNEX) -4 łyżki prawdziwego miodu lub melasy chleba świętojańskiego Sposób przygotowania: -sezam prażymy na małym ogniu przez kilka minut i studzimy -część sezamu (około 100g) drobno mielimy i przekładamy do miski -do zmielonego sezamu dodajem resztę ziaren, miód i wszystko zagniatamy -całość przekładamy na arkusz papieru, przykrywamy drugim papierem i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm (można zrobić grubsze/cieńsze) -kroimy w dowolne kształty i odstawiamy na chwilę do lodówki Smacznego i na zdrowie! Autor: Aktywne Zywienie o 09:55 6 komentarzy: Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook Udostępnij w serwisie Pinterest Etykiety: Słodkości, Wegetariańskie ŚRODA, 28 PAŹDZIERNIKA 2015 Owsiane ciasteczka dyniowo-gruszkowe
Obejrzane: 858
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 1.5 szklanki płatki owsiane
  • pół szt daktyle
  • 1 szklanka potarta dynia
  • 0.33 szklanki nasiona słonecznika
  • 1 szt gruszka
  • 1.5 łyżki siemie lniane
  • 2 łyżki mąka owsiana
  • pół łyżeczek cynamon
  • pół łyżeczek soda oczyszczona
  • pół szklanek ksylitolu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

-suche składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy
-siemie lniane zalewamy wrzątkiem/gorącą wodą i szybko mieszamy. Czekamy aż mocno zgęstnieje
-mieszamy mokre i suche składniki (oprócz słonecznika) i zagniatamy masę. Odstawiamy na około 15 minut
-formujemy kulki i lekko spłaszczamy, obtaczamy w nasionach słonecznika
-rozgrzewamy piekarnik do 200C
-ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20minut
-studzimy

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×