Filipińskie babeczki
Składniki
Puto
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 400 g jogurtu greckiego
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
KREM
Na sito wyłożyć ręcznik papierowy, na który wylać jogurt. Pod sitko włożyć miskę i zostawić w lodówce na noc. Rano wylać zgromadzoną serwatkę, a gęsty jogurt przełożyć do miski. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do jogurtu. Wszystko wymieszać mikserem. Krem włożyć do szprycy.
Krok 2
PUTO
Wszystko wymieszać na gładką masę. Nakładać do foremek na muffiny do ¾ wysokości. Wstawić do parowaru na 20 minut. Przykrywkę trochę uchylić, aby nie gromadziło się za dużo pary (jest to ważne, ponieważ wtedy z babeczek zrobią się kluski). Najlepiej, aby parowar był dość wysoki, wtedy babeczki wyrosną bardziej. Wyjąć puto i zostawić do ostygnięcia (można schłodzić w lodówce) następnie wyjąć z foremek i udekorować kremem.
Uwaga! Najlepiej smakują, kiedy są świeże.