Korzenne babeczki
Składniki
Babeczki
- 1 szklanka marchewki
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 100 g daktyli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- jajko
- pomarańcza
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Krem orzechowo - waniliowy
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- mleko roślinne
- Do smaku:
- laska wanilii
- miód
Przygotowanie:
Krok 1
Suszone daktyle mocz przez 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlej z nich wodę i zmiksuj je blenderem na gładką pastę.
Krok 2
Marchew zetrzyj na średnich oczkach. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Przyprawa do pienika i proszek do pieczenia powinny być bezglutenowe! Użyj mąki pełnoziarnistej lub gryczanej w wersji bezglutenowej. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Wymieszaj wszystkie składniki na babeczki i przełóż do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub papilotkami.
Krok 3
Babeczki piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut.
Krok 4
Przygotuj krem: orzechy nerkowca mocz 30 minut w gorącej wodzie. Potem odlej z nich wodę i zmiksuj je blenderem - z dodatkiem pozostałych składników - mleko dodawaj w trakcie miksowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Użyj kilka łyżek mleka krowiego lub dowolnego roślinnego, miód lub ksylitol i ziarenka z jednej laski wanilii.
Krok 5
Ostudzone babeczki ozdób kremem.