Czekoladowe babeczki korzenne z orzechami włoskimi
Składniki
- 250 g mąki
- 50 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 50 g cukru
- 75 g masła
- 1 szt jajko
- 3 łyżki miodu
- 1 szt małe jabłko starte na tarce (małe oczka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Krok 1
Masło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Dodać mleko, miód oraz jajko i połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem, imbirem i goździkami. Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać łyżką, dodać starte jabłko i połączyć przy pomocy łyżki (nie za długo, tylko do połączenia składników). Gotowe ciasto przełożyć do papilotek po 1-2 łyżki. Na wierzch ułożyć gęsto orzechy włoskie. Babeczki piec w 190°C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.