Babeczki czekoladowo- pomarańczowe
Składniki
- 1 opakowanie chleba Wasa
- 0.5 kostki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- cynamon
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0.5 tabliczki mlecznej czekolady
- skórka pomarańczowa w syropie
- 2 łyżki słodkiej śmietany
Przygotowanie:
Krok 1
Chleb WASA rozdrabniamy na 'mąkę', np. wałkując wałkiem kuchennym. Im drobniej pokruszymy chlebek, tym łatwiej będzie się wyklejało później babeczki. Mieszamy powstałą 'mąkę' z ciepłym masłem i cukrem, dodając szczyptę cynamonu do smaku. Gdy zacznie tworzyć jednolitą masę, wyglądającą jak mokry piasek, możemy zacząć wyklejać babeczki. Babeczki wkładamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Dzięki pieczeniu będą bardzo kruche i rozpływające się w ustach.
Krok 2
Ser mascarpone miksujemy przez kilka sekund, by uzyskał jednolitą konsystencję. Robimy to jednak tylko chwilę, by się nie zważył. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając śmietanę. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy mikserem razem z serkiem mascarpone. Przygotowanym kremem będziemy nadziewać nasze babeczki.
Krok 3
Kroimy w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową kandyzowaną. Układamy niewielką ilość pomarańczy na babeczce i szprycujemy na wierzch krem czekoladowy. Posypujemy lekko gorzkim kakao. Można ozdobić kilkoma kostkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.