Czekoladowe nerwuski fika!
Składniki
Ciasto
- 225 ml mąki pszennej
- 50 ml kakao
- 100 g masła
- 50 ml cukru pudru
- 0.5 żółtka
Nadzienie
- 1 białko
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę i kakao przesiej w misce, dodaj masło, cukier i połowę żółtka - wszystko wymieszaj. Następnie zawiń ciasto w folie spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto do rozmiaru ok 15x30 cm (ja się nie bawiłam w wymiary). Ubij białka na pianę razem z cukrem pudrem do konsystencji kremowej piany. Pianę rozprowadź na cieście i zroluj je jak szwajcarską roladę. Owiń ciasto w folię i ponownie wstaw do lodówki na ok 10 min. Na koniec ostrym nożem pokrój ciasto na plastry o grubości 1 cm. Piecz 15 min w temp 175 st. Smacznego!