Pierniczki korzenne na Boże Narodzenie
Składniki
- 200 g margaryny miękkiej
- 200 g cukru
- 2 szt jaja
- 0.5 szklanki miodu
- 16 g cukru waniliowego
- 700 g mąki pszennej
- 1 szt starta skórka z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szt białko
- 1 opakowanie polewa i dekoracja biała
Przygotowanie:
Krok 1
Margarynę ucieramy z cukrem na krem maślany.
Dodajemy jajka, miód, cukier waniliowy i skórkę startą z cytryny. Dodajemy Mąkę zmieszaną z przyprawami i z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy przyprawę do pierniczków do masy maślanej i mieszamy dokładnie. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na dwie godziny , wtedy stwardnieje i będzie takie jakie ma być . Po dwóch godzinach nadaję się do wałkowania i wycinania pierników. Ciasto wałkujemy na 4 mm i wycinamy bałwanki . Piekę od 8 do 15 minut w 180 stopniach ( musicie sprawdzać każdy piec inaczej się nagrzewa )
Krok 2
Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem i białą polewą dekoracyjną