Pierniczki alpejskie

Dodany przez: manufaktura ciastek (więcej moich przepisów)

Moje ulubione pierniczki: miękkie, puszyste, idealne. A polane białym lukrem smakują wyśmienicie. U nas pożera je cała Rodzina, znikają jeszcze przed Świętami:)
Obejrzane: 7511
Porcje: 120
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Pierniczki

  • 1 kg mąka
  • 8 szt żółtka
  • 3 szt białko
  • 1.5 szklanki cukier
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml śmietana gęsta
  • 3 łyżeczki soda
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g masło lub margaryna
  • 400 g miód

Lukier królewski

  • 400 g cukier puder
  • 7 łyżek ciepłej wody
  • 3 łyżki proszek bezowy (meringue powder)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W rondelku rozpuścić masło, miód i przyprawy. Odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywno. Po ubiciu dodać cukier i stopniowo żółtka.
W miseczce wymieszać śmietanę z sodą. Zaczekać aż soda spulchni śmietanę.
W misie robota umieścić mąkę, i kakao. Dodać ubite białka i masę miodową. Mieszać. Na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto.
Ciasto będzie dość luźne. Wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny do zgęstnienia.
Gęste już ciasto rozwałkować na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki będą grubiutkie:)
Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zbrązowienia. Pierniczki będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika. Po kilku minutach lekko stwardnieją i wtedy dopiero przenosić na kratkę i studzić.
Smacznego!

Krok 2

Przygotowanie lukru

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i mieszadłem wiosłem wyrabiać przez około 8 minut. Podstawą dobrego lukru jest bardzo dobrej jakości cukier puder. W sklepach często znaleźć można cukier puder wymieszany ze skrobią - takiego należy unikać.
Masa będzie dość gęsta. Przełożyć do miseczki i za pomocą strzykawki dodać kilka kropel wody. Dokładnie wymieszać. Dobra konsystencja: nie gęsty i nie rzadki, kiedy wstawimy do niego wykałaczkę, to lekko powinna się przechylać, ale nie może upaść.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×