Pierniczki alpejskie
Składniki
Pierniczki
- 1 kg mąka
- 8 szt żółtka
- 3 szt białko
- 1.5 szklanki cukier
- 3 łyżki kakao
- 200 ml śmietana gęsta
- 3 łyżeczki soda
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g masło lub margaryna
- 400 g miód
Lukier królewski
- 400 g cukier puder
- 7 łyżek ciepłej wody
- 3 łyżki proszek bezowy (meringue powder)
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku rozpuścić masło, miód i przyprawy. Odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywno. Po ubiciu dodać cukier i stopniowo żółtka.
W miseczce wymieszać śmietanę z sodą. Zaczekać aż soda spulchni śmietanę.
W misie robota umieścić mąkę, i kakao. Dodać ubite białka i masę miodową. Mieszać. Na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto.
Ciasto będzie dość luźne. Wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny do zgęstnienia.
Gęste już ciasto rozwałkować na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki będą grubiutkie:)
Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zbrązowienia. Pierniczki będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika. Po kilku minutach lekko stwardnieją i wtedy dopiero przenosić na kratkę i studzić.
Smacznego!
Krok 2
Przygotowanie lukru
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i mieszadłem wiosłem wyrabiać przez około 8 minut. Podstawą dobrego lukru jest bardzo dobrej jakości cukier puder. W sklepach często znaleźć można cukier puder wymieszany ze skrobią - takiego należy unikać.
Masa będzie dość gęsta. Przełożyć do miseczki i za pomocą strzykawki dodać kilka kropel wody. Dokładnie wymieszać. Dobra konsystencja: nie gęsty i nie rzadki, kiedy wstawimy do niego wykałaczkę, to lekko powinna się przechylać, ale nie może upaść.