Waniliowe ciasteczka z Rudolfem
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Dodatkowo:
- 50 g czekolady mlecznej
- groszki czerwone
- klej spożywczy
Przygotowanie:
Krok 1
Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy klejem spożywczym.
Notes
- ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce
- upieczone ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/waniliowe-ciasteczka-z-rudolfem-2/