Proste i szybkie ciasteczka maślane
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 240 g masła
- 5 łyżek cukru pudru (nie więcej)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść z nich ciasto. Konsystencja będzie dosyć luźna.
Krok 2
Z cista formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Następnie przy pomocy widelca spłaszczać każdą kulkę, tak aby na ciastkach powstała dekoracyjna kratka lub paski.
Krok 4
Przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut do złotego koloru. Po wyjęciu wystudzić i chrupać przy filiżance kawy czy herbaty :)
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/02/ciasteczka-maslane.html#more