Kruche ciasteczka
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
dodatkowo
- 1 tabliczka czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajko umieścić w misce. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok 15 minut. Następnie rozwałkować na stolnicy i wykrawać foremkami. Przenieść na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut na złoty kolor. Wystudzić.
Krok 2
Wersja dla łasuchów:
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i moczyć w niej ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia czekolady i podawać.
Smacznego! :)