Wegańskie ciastka
Składniki
- 80 g płatków owsianych
- 80 g mąki gryczanej
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- 80 g cukru muscovado
- 40 g mielonych na mąkę orzechów włoskich
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- sól
- 0.5 łyżeczki sody
- 2 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie:
Krok 1
Nastawiam piekarnik na 180 stopni.
Krok 2
W dużej misce mieszam wszystkie składniki (oprócz pokrojonej w kostkę czekolady i części posiekanych orzechów) i dokładnie mieszam. Na końcu wsypuję czekoladę i orzechy.
Krok 3
Na blachę wykładam papier do pieczenia . Z ciasta robię kulki, układam je na blaszce i spłaszczam, by uzyskać kształt ciastek.
Krok 4
Wstawiam ciasteczka do piekarnika i piekę około 15 minut. Ciasteczka stwardnieją podczas studzenia. Smacznego!