Serduszkowe ciasteczka owsiane
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1.5 szklanki mąki kukurydzianej( można zastąpić pszenną)
- 2 szt jaja
- 10 dkg rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki tartych orzechów
- 0.25 szklanki tartych migdałów
- 0.5 szklanki cukru brązowego
- 0.25 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, tarte migdały i orzechy. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki. Po wymieszaniu dodajemy olej i jajka.
Krok 2
Wyrabiamy masę( w miarę potrzeby dodając więcej płatków owsianych). Z masy formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia serduszka lub inne kształty. Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.