Różana tarta
Składniki
NADZIENIE
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 400 g sera (twarogu) na sernik
- 1 opakowanie budyń waniliowy
- 30 g miękkiego masła
- 8 szt jabłek
- 1 szt cytryna
TARTA
- 150 g mąki
- 25 g cukru
- 120 g masła
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie tarta : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skraplamy wodą. Zgniatamy ciasto dokładnie, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkujemy , oblepiamy nim formę i zakuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180stopni.
Krok 2
Przygotowanie nadzienie : Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawaj ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszaj białka z masą serową.
Krok 3
Przygotowanie różana tarta : Na wcześniej upieczony spód wylej masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda i za pomocą obieraczki pokój na części ( najlepiej półkola). Skrop jabłka sokiem z cytryny. Ułóż 3-4 części jabłek obok siebie i zawiń różyczkę. Układaj róże z jabłek obok siebie tak aby zapełniła się całą tarta. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.