czekoladowe babeczki z colą i solonym karmelem
Składniki
ciasto
- 175 g mąki
- 50 g masła
- 1 łyżka rumu
- 150 ml coca coli
- 125 g brązowego cukru
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 soli
- 3 łyżki kakao
- 2 szt jajka
nadzienie
- 40 g cukru
- 40 g masła
- 95 g kremówki 36%
- kilka szczypt soli
- 300 ml kremówki 36%
- 250 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki rumu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: masło rozpuścić i przestudzić. Dodać rum, kakao i dokładnie wymieszać, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę przesiać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta wyłączyć mikser i dodawać na przemian przesianą mąkę oraz mieszankę kakao i coli w dwóch lub trzech partiach mieszając krótko łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i napełniać do 3/4 wysokości. Piec w 180°C przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. W każdej babeczce wyciąć od góry okrągły otwór. Przygotować krem.
Krok 2
Nadzienie: cukier, masło, sól oraz miód umieścić w rondelku z grubym dnem i podgrzewać do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, gotować przez 5 do 10 minut do uzyskania mocno złotego koloru. Zdjąć z palnika, dodać kremówkę i ostrożnie mieszać do uzyskania z gładkiego kremu. Odstawić na ok. 20 minut do przestudzenia. Ciepłym karmelem napełniać otwory w babeczkach.
Krok 3
Krem: kremówkę oraz cukier puder umieścić w rondelku i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy śmietana będzie gorąca zdjąć garnek z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Następnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wmieszać rum. Otrzymaną masę schłodzić mocno w lodówce lub zamrażarce, a następnie ubić do puszystości. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na babeczki.